همکاری انجمن های علمی اقتصاد کشاورزی دانشگاه رامین خوزستان و دانشگاه شهید باهنر کرمان

اقتصاد کشاورزی ، نرم افزار ، بانک اطلاعاتی و پیوندهای مفید اقتصادی

همکاری انجمن های علمی اقتصاد کشاورزی دانشگاه رامین خوزستان و دانشگاه شهید باهنر کرمان

اقتصاد کشاورزی ، نرم افزار ، بانک اطلاعاتی و پیوندهای مفید اقتصادی

مشکلات رشته ی اقتصاد کشاورزی

مشکلات رشته ی اقتصاد کشاورزی


رشته مهندسی کشاورزی گرایش اقتصاد کشاورزی از معدود رشته های کشاورزی است که از میان داوطلبان رشته علوم ریاضی از طریق کنکور سراسری دانشجو می پذیرد.  

هدف ایجاد این رشته در دانشگاه ها

امر تولید در کشاورزی مانند هر نوع فعالیت دیگری فرایندیست که طی ان منابع تولید بر اساس نظام و اهداف معینی با هم ترکیب شده و محصولاتی را تولید می کنند که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم در جهت رفع نیازهای بشر مورد استفاده قرار می گیرد که با توجه به محدودیت و کمیابی منابع تولید در کشاورزی (زمین-اب-نیروی انسانی ماهر و سرمایه) برای استفاده بهینه از منابع تولید و به کارگیری این‌گونه منابع برای کسب محصولات کشاورزی و در عین حال رعایت معیارهای اقتصادی لازم است، متخصصانی تربیت شوند که با توجه به دانش و تجربیات خود در علوم کشاورزی و اصول علم اقتصاد و مدیریت مزرعه بتوانند در زمینه های برنامه ریزی به اقتصاد تولید کشاورزی و تحلیل و ارزیابی برنامه های توسعه کشاورزی در سطوح مختلف (ملی و منطقه ای)، دانش و مهارتهای لازم را کسب کرده تا بتوانند منشاء خدمات مفیدی گردند که تربیت این متخصصین از جمله اهداف تاسیس رشته و گروه اقتصاد کشاورزی می باشد. 


زیر شاخه های رشته اقتصاد کشاورزی
 زیرشاخه های این رشته را میتوان به قسمت های زیر تقسیم کرد
1.درسطح مزرعه 2.درسطح کلان 3.اقتصاد منابع طبیعی
این رشته در سطح مزرعه به دو زیر شاخه 1.مدیریت مزرعه  2.اقتصاد تولید     ودر سطح کلان به دو زیر شاخه 1.بازار یابی  2. توسعه وسیاست کشاورزی تقسیم می شود. 


از بین گروه های اقتصاد کشاورزی دانشکده های کشاورزی،گروه اقتصاد کشاورزی پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران ازجمله قدیمی ترین گروه های اقتصاد کشاورزی در ایران است.
این گروه فعالیت خود را درسال 1342در سطح آموزش کار شناسی واز سال 1350 در مقطع کارشناسی ارشد رشته های اقتصاد کشاورزی و مدیریت کشاورزی واز سال 1373درمقطع دکتری کشاورزی با گرایشهای مدیریت مزرعه وتولید کشاورزی، اقتصاد منابع طبیعی،بازار یابی محصولات کشاورزی وسیا ست وتوسعه محصولات کشاورزی اغاز کرده است و در حال حاظر به عنوان قطب علمی مطالعات استراتژی توسعه کشاورزی پایدار در سطح ملی انتخاب شده است.  
 
حال باید دید چنین رشته ایی کاربردی که در کشور های پیشرفته از لحاظ کشاورزی همچون استرالیا وامریکا به عنوان رشته ای معتبر شناخته می شود و  فارغ التحصیلان ان می توانند منشا خدمات مفیدی باشند  و بسیاری از معضلاتی را که کشاورزی با ان مواجه است حل کنند در ایران دارای چه مصائب ومشکلاتی است؟

1.اولین واساسی ترین مشکل رشته اقتصاد کشاورزی در کشور ما، عدم شناخت کافی نسبت به این رشته با وجود سابقه ی حدود 50 ساله ی ان در ایران است،نداشتن اطلاعات کافی در باره ی علم اقتصاد کشاورزی و کاربرد های ان در جامعه، دانش اموزان و خانواده هارا نسبت به انتخاب این رشته بی رغبت می کند.


2. رشته ها ی دانشگاهی برای ادامه ی حیات وپیشرفت نیازمنداطلاعات به روز علمی واساتید مجرب هستند،  این امر در مورد رشته اقتصاد کشاورزی یا با غفلت مواجه شده یا امکاناتی برای آن فراهم نبوده است.به طور مثال می توان به کمبود اطلاعات علمی به روز شده و استادان مجرب بعضی  دروس به دلیل مشغله اساتید انها  در دانشگاه تهران  که قطب  این رشته است پرداخت وبااین وجود از دیگر دانشگاه های ایران انتظاری بیشتر از این نمیتوان داشت.

3. دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی مجبور به گذراندن دروس متنوعی از سایر رشته گرایشهای مهندسی کشاورزی هستند که به عنوان کارشناس و متخصص اقتصاد کشاورزی برای ارزیابی طرحهای کشاورزی به ان نیازمندند، این در حالیست که بسیاری از ارگانهای مرتبط اصلا از وجود چنین گرایشی بی خبرند و توانایی دانش اقتصاد فارغ‌التحصیلان این رشته را قبول ندارند و در واقع ذهنیت موجود در بازار کار نسبت به این رشته باعث شده است که دانش‌اموختگان این رشته پس از فارغ‌التحصیلی بیشتر از سایر فارغ التحصیلان دانشگاهی با مشکل روبرو شوند.
به طور مثال ارزیابی طرح‌های کشاورزی که یکی از توانمندی‌های فارغ التحصیلان اقتصاد کشاورزی است و برای ان اموزش دیده‌اند، در بانک کشاورزی به فارغ التحصیلان سایر رشته‌های کشاورزی سپرده می شود که البته بانک کشاورزی در چند سال اخیر نسبت به استخدام نیروی انسانی کارشناسی خود تغییر نگرش داده است.  


4.یکی دیگر از مشکلات مهم رشته اقتصاد کشاورزی،افزایش بی رویه ظر فیت پذیرش دانشجو در این رشته می باشد این در حالیست که هنوز جایگاه  این رشته و فارغ تحصیلان فعلی ان در جامعه وفرصت های شغلی موجود تبیین نشده است.این موضوع قطعا در اینده به چالش اساسی برای فارغ التحصیلان رشته اقتصاد کشاورزی تبدیل خواهد شد. 


5. یکی دیگر از مشکلات اساسی این رشته نبود یک معیار هماهنگ در سر تا سر کشور برای استخدام فارغ تحصیلان است که گاهی اوقات منجر به تایید صلاحیت علمی فارغ التحصیلان ضعیف تر نسبت به فارغ التحصیلان قوی تر می‌شود که از این جهت باید به ایجاد هماهنگی‌های بیشتر و همراه کردن دانشگاه‌هایی که در این زمینه‌ها عملکرد ضعیفی دارند با دانشگاه‌های معتبر و بزرگ کشور توجه ویژه‌ای مبذول شود. 


6. تا چند سال پیش بسیاری از واحدهای درسی کشاورزی عمومی که ارتباط زیادی با این رشته نداشتند و دروس تخصصی گرایش‌های دیگر رشته مهندسی کشاورزی محسوب می‌ شدند به دانشجویان اقتصاد کشاورزی ارائه می شد که این مشکل تا حدودی رفع شده است. ولی مشکلی که هم چنان وجود دارد اینست که دروس کاربردی این رشته مثل دروس اقتصاد سنجی و برنامه ریزی خطی که بسیار در این رشته مورد استفاده قرا می‌گیرد، فقط در 3 واحد درسی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می شود که بسیار کم است.  


7. نبود روحیه ی دانش اندوزی و پژوهش دربین دانشجو ها ی این رشته در دانشگاه ها بخصوص در دانشگاه های ضعیف  نیز یکی از معضلات این رشته است. 

   

راه حل

توجه به این رشته در دانشگاهها به دلیل اهمیت کلیدی بخش کشاورزی در چرخه اقتصاد کشور باید مدنظر قرار گیرد و به مواردی چون گنجانده شدن هرچه بیشتر دروس تخصصی مرتبط با اقتصاد در دروس ارائه شده و تلاش اساتید و صاحب منصبان این رشته برای شناساندن این رشته به مراکز مختلف شغلی و ایجاد شرایطی برای برقرای ارتباط دانشجویان با مراکز شغلی مرتبط از طریق واحدهای کارورزی توجه شود.

مرجع:سایت آموزشی سبزایران

نظرات 15 + ارسال نظر
moshkeli nist یکشنبه 15 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 09:41 ق.ظ

خیلی خوبه که بالاخره متوجه شدین که مشکلاتی هم هست.
هر رشته ای مشکلات خاص خودش رو داره ولی این مشکلات نمیتونه بهانه ای برای تلاش و کوشش نکردن باشه.به نظر من هر فردی حتی در بدترین رشته وحتی باکمترین امکانات میتونه قله های موفقیت رو فتح کنه.رمز این موفقیت هم به قول ادیسون 3 چیزه کار. کار.کار
به امید روزی که همه ی دانشجو های بااستعداد بتونن آموخته های خودشون رو در راه ساختن ایرانی آباد به کار بگیرن.

سلام
خب ما از اولش هم که مطلقا از رشتمون تعریف نکردیم ... اما همواره باید برای پیشرفت و تشویق از نیمه پر لیوان استفاده کرد ...

محمدرضا عوض یار سه‌شنبه 17 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 12:05 ق.ظ http://mra1368.blogsky.com

ولی متاسفانه لیوان رشته اقتصاد وارونست و نیمه پر نداره!

سلام
از شما دیگه بعید بود همچین حرفی بزنید ...
اگه حتی لیوان هم وارونه باشه نیمه پرش میاد قسمت پایین لیوان !

منوچهر جانبازی چهارشنبه 18 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 11:48 ب.ظ

اینقدر نا امید نباشید.
درست میشه!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

سلام
فکر کنم باید اینطوری مینوشتید :
درست میشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!
ممنون که در وبلاگ ما حضور پیدا کردید ...

سلام پنج‌شنبه 28 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 10:25 ق.ظ

فکر می کنم مورد 2و7 برای دانشگاه ما بیشتر صدق می کند.البته نبود اینده شغلی هم خیلی افسرده کنندس.

سلام

ممنون که به وبلاگ خودتون سر زدید ...
تقریبا همه موارد به دانشگاه ما بر میگرده اما شدت این دو موردی که گفتید بیشتره ...

محمد دوشنبه 24 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 03:32 ب.ظ

masoud پنج‌شنبه 27 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 04:11 ب.ظ

والا الان سال 93 مشکلات پا برجاست حتی استادا نمیدونن این رشته آیندش چیه!!! یکیشون میگفت چون از اقتصاد سر در میارید میتونید تو کارخونه ای چیزی برید کار کنید.
حالا کارخونه از کجا بیاریم با خداوند بزرگ

هدفتون رو مشخص کنید و دنبالش برید. خواستن توانستن است. کاری با بقیه نداشته باشین. شما راه خودتون رو دارید.

nafaslavan@gmil.com شنبه 3 آبان‌ماه سال 1393 ساعت 11:52 ق.ظ

سلام
یعنی من ک میخوام انتخاب رشته کنم کشاورزی نرم؟؟!!!

نوش آفرین چهارشنبه 1 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 10:16 ق.ظ

سلام من ک حالا ترم 3 این رشته هستم خیلی دوسش دارم کافیه عاشق رشتتون باشید بقییش جور میشه دوستان

منم با شما موافقم. منم رشتمونو خیلی دوس دارم

پریسا دوشنبه 6 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 05:25 ب.ظ http://afsoos1374.blogfa.com

سلام.من الان دانشجوی ترم اول مهندسی مکانیک ماشین آلات کشاورزی هستم(دانشگاه کردستان در دوره روزانه) ، مهندسی اقتصاد کشاورزی هم قبول شدم دانشگاه کردستان، مهندسی اقتصاد کشاورزی نیمه دوم میان تروخدا هرچه سریعتر بگید چطوری تغییر رشته بدم...خیلی سخت و خسته کننده س رشته ی خودم....دیگه دوسش ندارم... آخر و عاقبت هر دو رشته بیکاری ولی لااقل تو اقتصاد کشاورزی راحتره معدل الف بودن شاید تونستیم تو دانشگاه بریم سر کار...پس راهنماییم کنید...ممنونم

از همین الان به آموزش کل دانشگاهتون مراجعه کنید و تاریخ و روند انتقالی رو بپرسید.با استاد ای بخش اقتصاد و خودتون هم مشورت کنین و روند کار رو بهتون خواهند گفت. ولی اول باید ترم یک رو تو همون رشته پاس کنید.و بعد از انجام روند لازم انتقال بگیرید نیمه دوم

مومنی دوشنبه 17 فروردین‌ماه سال 1394 ساعت 11:50 ب.ظ

سلام عزیزان ارشد اقتصاد کشاورزی دارم 3 سال دنبال کار میگردم متاسفانه اسم رشتمون فقط توی دفترچه انتخاب رشته کنکور اومده
ای دریغ از عمر رفته
افسوس

ارزو سه‌شنبه 26 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 11:22 ق.ظ

باسلام
یه چیز جالب بین نظرات بچه ها الکی خوش بودنشونه به خودتون دلداری میدید در حالی حقیقت خیلی تلخ تره من نمیدونم چرا این رشته رو تو دفترچه گذاشتن در حالی که خود سازمان جهادم قبولش نداره من کارشناسی این رشته رو دارم سه ساله دنبال کارم ولی دریغا از یه فرصت کوچیک دیگه واقعا از خودم بدم میاد که چرا وقتمو واسه این رشته گذاشتم والا تو خونه میخوابیدم بهتر از این بود که میرفتم دانشگاه تحصیلاتی که نشه ازش استفاده کنی به درد لای جرز دیوارم نمیخوره.

دوست عزیز هر کس د زندگی شیوه خاص خودش رو داره.اولا اینکه اگر شما از این رشته راضی نبودید از اول باید همون اول ترک میکردید. ولی اگر بدلیل اینکه الان کار پیدا نمیکنید دوست ندارید مشکل شما اینه که فقط به نتیجه فک میکنید. در این بین لحظه های حین راه رسیدن به نتیجه رو نادیده میگیرید. مگر نه اینکه در نهایت زندگی ما هم در این دنیا تموم میشه پس چرا الان زندگی کنیم؟؟؟؟ اگر از لحظه هایی که گذشت استفاده کردید دیگه نباید غصه بخورید..اگر در هر کاری پشتکار باشه به نتیجه میرسه. بهتره نگرشتون رو عوض کنین تا خوشحال تر باشین. و با همچین نظراتی دید بچه ها رو خراب نکنین. شاید خیلی ها با انگیزه شروع کردند.مگه استادان ما از کجا شروع کردند؟

fatemehsheikholeslami پنج‌شنبه 4 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 04:24 ق.ظ

سلام تا زمانی‌ که پول وجود داشته باشد مشتریان محلی رفتار صحیح پیش گرفته و به آنچه به آنها گفته شده عمل میکنند و کشورهای دیگر چشم و گوششان را بسته و مسائل را نادیده میگیرند نه برف و باران و نه ظلمات شب نمی‌تواند نیروهای سپاه قدس را از انجام وظائف محلوله شان باز دارد.

fatemehsheikholeslami پنج‌شنبه 4 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 04:32 ق.ظ

سلام تا زمانی‌ که پول وجود داشته باشد مشتریان محلی رفتار صحیح پیش گرفته و به آنچه به آنها گفته شده عمل میکنند و کشورهای دیگر چشم و گوششان را بسته و مسائل را نادیده میگیرند نه برف و باران و نه ظلمات شب نمی‌تواند نیروهای سپاه قدس را از انجام وظائف محلوله شان باز دارد.

محمدرضا عوض یار جمعه 12 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 03:30 ق.ظ

سال 88 همینجا گفتم رشته ما نیمه پر لیوان نداره و شما در جوابم گفتید این حرف از شما بعید بود. اون موقع ترم 4 لیسانس بودم. الان 6 سال گذشته و من یک ساله ارشدمو هم گرفتم و همچنان هیچ موقعیت شغلی نبوده و نیست. حتی یک جایی آگهی زده بودند که به رشته اقتصادکشاورزی نیاز دارند، وقتی مراجعه کردم گفتند رشته علوم اقتصادکشاورزی نیاز داریم نه مهندسی اقتصادکشاورزی! واقعا جالبه شش سال در مملکتی حتی یک فارغ التحصیل از رشته ای رو استخدام نکنن و سالی چندصدنفر هم در دانشگاه پذیرش کنند

از نظر امکان شغلی و استخدامی که پایین تر برخی رشته هاست.قبول دارم در حال حاضر سرمایه گذاری برای اشتغال در این رشته نشده ولی اگه فقط بدنبال استخدامی ها بودید همون ابتدای کار باید تصمیم میگرفتید.هرچند استخدامی در رشته های دیگر هم انچنان تعریفی ندارد.ولی بنظر من در هر رشته ای بخصوص رشته های کشاورزی برای کار باید بیشتر بفکر کار آفرینی بود تا استخدامی ها.. مطمئنا با همت فراوان ، اراده و پشتکار راضی خواهید بود.

ارزو پنج‌شنبه 25 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 10:15 ق.ظ

باسلام
دوست عزیزی که جواب واسه درددل من فرستادی من عاشق رشته تحصیلیم بودم و هستم چون هم مبحث اقتصاد رو دوست داشتم هم کشاورزی ولی اینایی رو که گفتم درددلی بیش نبود.اینکه عنوان میکنید باید به فکر کارافرینی باشیم درسته ولی من بعنوان کسی که بزرگترین شکستو از کارافرینی گرفتم و تجربه کافی تو تولید اکثر محصولات رو دارم میخام بگم باید قبل از شروع کردن هرکاری طرح توجیهی اون طرحو داشته باشید من یه پیشنهاد واسه بچهای رشته اقتصاد کشاورزی دارم بیاید هرکی هر تجربه ای رو که داره با طرح توجیهی اون تجربه رو دراختیار بقیه بچه ها بزاره هم روش نوشتن طرح توجیهی رو یاد میگیریم هم کمکی میشه واسه اونایی که میخان کاریو شروع کنن.من تجربه کشت خیار صادراتی،سیب زمینی،تولید ورمی کمپوست،تولید مرغ گوشتی پرورش قارچ خوراکی و تولید بذر قارچ رو دارم.حالااگه مایل به کمک کردن به همدیگه هستید همینجاتایید کنید که اطلاعات رو دراختیار همدیگه قرار بدیم

خیلی خوبه تلاشتون ولی من تو متنتون امید ندیدم... فک کنم مهم ترین موضوع امید انگیزه و پشتکار رو فراموش کردین....پیشنهاد خوبیه . شاید اگه شما هم بجای اینکه از خودتون تجربه میکردین از تجربه باقی بهتر و بیشتر تحقیق همه جانبه استفاده میکردین اینقد مجبور نبودین از این شاخه ب شاخه دیگر بپرید.. تلاش قابل تحسینی دارید بشرط اینکه مشاوره از با تجربه ها . امید.علاقه و پشتکار رو هیچوقت فراموش نکنید.تنها راه موفقیت

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد